DEL 17 – Skaffa egen telefon enbart för kryptohandel?

Vad behövs för att kunna köpa och sälja kryptovalutor? I grunden behövs bara en wallet. Du kan sedan köpa kryptovaluta via swish av vänner och bekanta samt sedan överföra dessa till Binance och handeln är igång. Helt utan ID-kort eller verifiering. Min erfarenhet säger däremot att jag borde skaffat en unik telefon – enbart för kryptohandel.

Ökade antal säljare – kan inte vara tillfällighet

Jag har nu konton hos bland annat BitPanda, Binance, Bittrex, Coinbase, Iconomi m.m. Dessutom hos Plus500, Iqoption, Etoro

Det blir en hel del registreringar och inte sällan ska mobilnummer anges. Ett sms skickas ut för att verifiera att man har tillgång till telefonen vilket även gör att man inte kan ange ett påhittat nummer. Mitt nummer finns helt enkelt hos ganska många aktörer.

Sedan jag började med kryptovalutor har mängden telefonsamtal från utländska nummer ökat avsevärt. Ibland är det även svenska nummer men ändå utländska företag som ringar. Stor tack till TrueCaller som sållar bort det värsta.

Är det en tillfällighet att telefonen går varm? Tror inte det. Om det är dessa företag som försöker nå mig, om de säljer mina uppgifter eller om det är företag som spårat mitt intresse för krypto och sedan sålt uppgifterna vet jag inte. Men uppringd blir jag.

Hade jag haft en speciell telefon enbart för krypto hade jag sluppit detta. En telefon som är inställd på tyst läge och som bara ligger hemma i kassaskåpet…

Google Authentic

Den andra orsaken till att jag funderar på denna lösning är hur ofta jag behöver använda Google Authentic vid inloggning på webbplatser som erbjuder handel med kryptovaluta. En säkerhetslösning som självklart är fördelaktig ur ett säkerhetsperspektiv. Tappar jag däremot bort telefonen (eller om den blir stulen) är det inte lika enkelt. Det är inte som med BankID att bara ladda hem ett nytt. Hos de flesta tjänsterna går det att ange en återställningsfras varpå inloggning ändå går att genomföra. Hos andra är det mer omständligt med foton ska skickas in där man håller i sitt pass och bevisar sin identitet på lite olika sätt. Det går alltså att återställa – men helt enkelt är det inte. Om jag inte har med min ”kryptotelefon” överallt så minskar risken att den kommer bort.

Ökad säkerhet

Jag har även slagits av vilket minimalt säkerhetstänk många har när de betalar saker med mobilen. Det är verkligen inte svårt att kika över axeln när en person låser upp sin telefon, svischar och anger koden till BankID. Nu är det mer sällan som jag ser folk logga in på Coinbase eller liknande sida, i offentlig miljö, men det har skett. Själv har jag 8 appar på mobilen som på ett eller annat sätt ger åtkomst till delar av min kryptovaluta. Hur tydligt skyddar jag min mobil när jag loggar in på mobilen och in på dessa appar? Vad kan bli stulet (och knappast täckt av försäkringen) om någon tar min mobil?

Kanske är det dags att teckna ett minimalt abonnemang på en telefon som bara ligger hemma i kassaskåpet tillsammans med min Ledger.  En telefon som används vid registrering och inloggning på dessa sidor. Sen enbart ha Jaxx på min ordinarie telefon för mindre transaktioner. Det skulle öka säkerheten och minska antalet oönskade samtal.