McAfee hävdar att malware för kryptomining ökade med 4 000% under 2018

Du har säkert hört talas om att malware för kryptomining har blivit allt vanligare. Men kände du till att förekomsten av denna skadliga programvara ökade med hela 4 000% under 2018?

Sedan slutet av 2017 har kryptovalutornas användning och popularitet ökat i stadig takt. Detta har även lett till att nätbrottslingarna har dragit öronen åt sig och börjat rikta in sig på detta område. Enligt statistik från en ny rapport från IT-säkerhetsföretaget McAfee har förekomsten av malware för kryptomining ökat dramatiskt under de senaste 12 månaderna.

Troligt att förekomsten ökar ytterligare framöver

McAfees rapport som släpptes i december månad visar på en massiv ökning av malware för kryptomining. Förekomsten av denna typ av mjukvara har ökat med hela 4 000%.

Enligt rapporten inleddes ökningen under det sista kvartalet 2017 och fortsatte sedan in på det nya året. Under andra kvartalet 2018 sjönk siffrorna för att därefter skjuta i höjden på nytt under 2018 års tredje och fjärde kvartal.

Siffrorna visar att nätbrottslingar nu fokuserar på att utvinna kryptovaluta med sin skadliga kod. Denna typ av malware ökade i förekomst med hela 71% under det tredje kvartalet 2018 enligt McAfee. Såväl routrar som IoT-enheter såsom IP-kameror har hamnat i brottslingarnas blickfång. Detta då de har större brister när det kommer till säkerhet samt svagare processorer än till exempel datorer.

McAfee noterar även att det finns ett antal exempel där nätbrottslingar har dragit nytta av användare av meddelandetjänster såsom Discord, Slack och Telegram för att infektera användarnas datorer med sin malware.

I takt med att allt fler människor börjar använda krypto, verkar det troligt att nätbrottslingarna i större utsträckning använder sig av malware för kryptomining samt försöker stjäla kryptovaluta. Vi behöver därför vara mer på vår vakt för att säkerställa att vi har det rätta säkerhetstänket.

Källa: https://www.ccn.com/mcafee-says-crypto-mining-malware-increased-4000-in-2018/