SEC lägger fram förslag om att kryptoprojekt skall exkluderas från viss lagstiftning under en period av tre år

En av de lite mer kryptovänliga kommissionärerna hos amerikanska Securities and Exchange Commission (SEC), Hester Peirce, lagt fram ett förslag om att kryptobolag skall kunna bygga sina nätverk och kunna sälja tokens i upp till tre år utan att klassas under amerikanska lagar och regler för försäljning av oregistrerade värdepapper.

Detta har nämligen varit ett oerhört problem för bolag baserade i – och även utanför – USA. SEC har exempelvis en mycket djupgående tvist med Telegram och sedan tidigare har man bötfällt Kik, Block.ONE (skaparna av EOS) och en rad andra bolag.

Om detta förslag realiseras betyder det att kryptobolag kan lägga mer fokus på innovation under sina tre första år jämfört med att lägga massa tid på att arbeta med regelverk och compliance.

Finns det en chans att förslaget går igenom?

Viktigt att notera är att Hester Peirce enbart är en av totalt fem stycken kommissionärer som arbetar för SEC. Kommissionens leds av Jay Clayton som har en betydligt mer restriktiv och försiktig approach till kryptovalutor. Det är även under Claytons tid som många processer mot diverse kryptobolag har väckts från SEC:s sida.

Under Claytons ledarskap är det tämligen otänkbart att en sådan här omfattande förändring av regelverket lär sker på kort sikt.

Aktörer i USA mottager förslaget med öppna armar

Peirces förslag mottogs med öppna armar av en rad aktörer verksamma på den amerikanska kryptomarknaden. Catherine Coley, VD för Binances amerikanska kryptobörs Binance.US, menade att ett sådant här ramverk hade varit den största juridiska utvecklingen för kryptovalutor i USA.

VD:n för blockchainprojektet Algorand, Steve Kokinos, tyckte vidare att det om det föreslagna ramverket hade antagits av SEC så hade det tagit kryptovalutor och blockchain ett steg närmare att äntligen kunna agera under ett tydligt och rättvist juridiskt ramverk.

Vad tror du själv? Kan ett sådant här förslag och ramverk komma på plats i USA inom en snar framtid?